Bahan-Bahan:
5-10 biji cili kering dikisar dengan secubit belacan tapi kalau malas pakai ja 2 sudu besar cili boh
3 sudu besar sos cili
1 biji bawang besar (kisar)
1 biji bawang putih (kisar)
1 batang kayu manis
1 sudu besar madu
Garam
Gula
air
tepung gandum
daun ketumbar (hiasan)
Caranya.
1. Gaul ketam dengan sedikit garam dan tepung gandum, goreng hingga agak masak dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bahan kisar, setelah naik bau baru masukkan cili boh, selepas itu masukkan madu, sos cili dan air, bila agak pekat baru masukkan ketam yang telah digoreng tadi.
3. Masukkan garam dan gula, gaul sebati. Angkat dan hiaskan ketam bercili tadi dengan hirisan daun ketumbar. Dah siap untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment