Monday, 4 October 2010

Apom Puri


Kalau pesan kuih dengan my hubby, kuih yang wajib dia pilih and beli apom puri. Sebenarnya saya pun tak pernah tau apa nama kuih ni. My hubby yang perkenalkan kuih ni. Malunya...kheheheee..

Bahan-bahannya untuk kulit apam
300 gm tepung gandum
1 biji telur 
Garam
Air secukupnya 
Pewarna hijau atau pewarna kuning
1 sudu besar Eno
 
Jom masak..
1. Campur semua bahan kecuali Eno masukkan air agak-agak likat macam nak buat lempeng.
2. Bila dah sebati baru campurkan Eno.
3. Panaskan kuali letakan minyak sikit sama macam buat lempeng jugak
4. Ambil 2 sudu dan curahkan atas kuali  lepas tu tutup kejap
5. Bila dah masak angkat dari kuali letak inti kastad dan lipat mcm buat karipap semasa tengah panas supaya senang apom nak melekat



Bahan-bahan untuk inti apam
50 gm tepung jagung
120gm gula kastor
120ml susu segar
250ml air
2biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
25gm mentega

Jom masak..
1. Panaskan semua bahan kecuali mentega atas api sederhana
2. Bila dah hampir pekat tutup api masukan mentega kacau sebati dan angkat.



No comments:

Post a Comment