Sunday, 3 October 2010

Kuih Loyang

Yang ni pebret hubby tiap-tiap kali raya. Kalau tak raya pun, jumpa kat Pekan Rabu or pasar malam mesti dia beli.Kalau kat Kedah, kuih loyang ni di panggil kuih kiambang. Sapa nak try buat kuih loyang ni kat bawah ada resepinya...

Bahan-bahannya
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawan santan
1 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam

Jom masak..

1. Campurkan tepung, gula, garam dan curahkan santan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung. 
2. Masukan telur dan pukul adunan sehingga sebati
3. Panaskan minyak bersama acuan membuat kuih loyang
4. Bila minyak dah panas, angkat bekas acuan kuih loyang dari minyak dan celupkan 3/4 bahagian acuan tersebut ke dalam adunan dan masukkan ke dalam minyak.
5. Panaskan lagi acuan tersebut dan ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis. Selamat mencuba..

**Petua dulu-dulu kalau adunan tepung melekat pada bekas acuan, rendam sebentar bekas acuan kuih loyang tersebut dlm bekas berisi air asam keping.

No comments:

Post a Comment